Stalon 2022 blev en succé

Det är mulet ute, men solens strålar tränger sig då och då fram mellan de gråtonade molnen. På håll hörs människor som pratar, skrattar och njuter av att umgås. Här och där syns personer i orangea västar som alla hjälps åt för att varje besökare ska få en plats att parkera sin bil. I horisonten syns sjön, och därifrån kommer ett motorljud som vittnar om dagens stora händelse. Återigen, efter flera års uppehåll, är det dags för StalonDagen.

Jag möter Malin Jonsson som är ordförande i Stalons Skoterklubb och en stor dragkraft bakom detta evenemang som lockar inte bara lokalbor, utan även besökare från hela landet. Efter tre års uppehåll på grund av pandemin och efter många månader av planering har StalonDagen äntligen rott i hamn igen.

– Vi ville att det skulle bli en bra dag och att allt skulle klaffa, säger Malin. Jag har planerat sedan vintern och senaste veckorna har bestått av kontant jobb.

En halv kommun i en liten by

StalonDagen anordnas av Stalons Skoterklubb vartannat år där alla bybor är involverade i arrangemanget och tävlingarna på olika sätt. Byborna lättar på sina tomtgränser och låter besökarna parkera sina bilar på gårdarna, och under hela sommaren har förberedelserna varit igång. Släkt och vänner kommer från när och fjärran för att bidra med sin hjälp.

I den lilla byn finns det ungefär 30-40 bofasta människor. Som resenär är det kanske lätt att missa Stalon, då det är en brytpunkt för Sagavägen och Vildmarksvägen. På några sekunder har du kört igenom en snäv kurva och då kan du tro att det inte finns mer att se. Men för den som känner byn och omgivningen finns mycket mer än så. I år besökte runt 2000 personer StalonDagen. Det är ändå inte rekordet, för det var 2018 med ytterligare tusen besökare – i den lilla byn sex mil nordväst om Vilhelmina. För att ge lite perspektiv är det halva kommunens invånare.

Watercross sedan 1980-talet

Intresset för skoteråkning – både på snö och vatten – är stort i Vilhelmina och har på senare tid blivit en ny form av turism. Vintertid erbjuds spännande körning i olika terränger och i olika nivåer. Vad gäller sommaren har Stalon satt utgångspunkten för watercross, där snöskotrar anpassade för vinteråkning kör på djupt vatten. Det är just skoterkörningen som är den stora attraktionen för StalonDagen, som pågått ända sedan 1980-talet.

– Det började någonstans runt 1988-1989 med att en bybo skulle köra skoter över kanalen en sommar. Eftersom växte detta och runt 1992 gjorde man en grej av det och sedan dess har vi anordnat StalonDagen, berättar Malin.

Skotertävlingen är väldigt uppskattad och populär. I år hade varje klass 16 förare, vilket är det bästa resultat de haft någonsin. Dessutom stod 13 förare i kö till anmälan.

– Vi tar emot anmälan från maj, men platserna fylls på snabbt, berättar Malin. Det är också roligt att de tävlande inte bara är blandat tjejer och killar, utan även i olika åldrar.

En relativt ny tävling är MegaMo, som innebär att förarna ska köra så sakta som möjligt och den som är sist i mål vinner. Kör du för sakta kommer du att sjunka, och kör du för snabbt kanske du förlorar. Enligt Malin är det dagens höjdpunkt;

– Det är underhållande att titta på och besökarna uppskattar det. Förarna vet att det är stor sannolikhet att sjunka men alla vill ändå köra för att det är så roligt.

Uppskattat arrangemang

Nu pustar Malin ut och har en vecka kvar av sin semester som hon ska utnyttja på bästa sätt innan det är dags att planera nästa arrangemang Stalonnappet, som sker varje år under sportlovet. Trots den stora arbetsbelastningen och sömnbristen som råder inför Stalondagen är Malin mer än nöjd.

– Alla uppskattar att det händer något här, och när man får höra hur mycket det värdesätts så känner jag att allt arbete är befogat.

Vilhelmina_svart