vilhelminaveterinären

Vilhelminaveterinären med smådjur som bas

Att Johanna hamnade i just Vilhelmina var egentligen inget mer än en ren slump. Nu har hon precis startat upp företaget Vilhelminaveterinären och behandlar både små och stora djur såväl i sin lokal som via hembesök.

Att byta ut Sollentuna mot Vilhelmina har såklart sina kontraster. För Johanna Puhakka var det mest slumpen som ledde henne hit. Hon studerade till veterinär på SLU och efter utbildningens slut 2015 så letade hon efter jobb. En tidigare kurskamrat jobbade då hos Distriktsveterinärerna i Vilhelmina och snart hade även Johanna fått en anställning där.

Hon blev kvar hos Distriktsveterinärerna i ungefär två år innan nya utmaningar väntade i Uppland. Under 2020 flyttade hon tillbaka upp till Vilhelmina och jobbade nästan tre år till som anställd.

 Tanken om att starta eget har funnits länge, säger hon. Men det är lite läskigt att ta det där steget. Man har ju ingen backup.

vilhelminaveterinären

Kliniken tar i första hand emot smådjur

I april 2023 registrerade hon bolaget och i mitten av maj smygstartade hon igång verksamheten. Hyreslokalen ligger mitt i centrala Vilhelmina, precis intill Trafikskolan, men hon gör också hembesök i Vilhelmina, Storuman, Åsele och Dorotea kommuner. Kliniken tar främst emot smådjur, som hundar och katter, för enkel akutvård. Men även exotiska djur, dit exempelvis kaniner räknas, kan få behandling. Utöver det samarbetar hon även en del med Distriktsveterinärerna i Lycksele kring lantbruksdjur och gör bland annat gårdsbesök för nöt och andra produktionsdjur.

 Jag försöker att anpassa mig efter vad kunderna behöver, säger hon. Jag har ju inte möjlighet att göra några omfattande operationer här, men man kan alltid komma in för att få en första bedömning.

De största utmaningarna inför uppstarten har dels varit en del långa väntetider, men också att det har varit mycket på en gång. Allt ska klaffa med Bolagsverket, Skatteverket, bank och patientsystem. Det allra mesta har hon ordnat med på egen hand, som en ny hemsida och bokföringen. För att det inte skulle dra ut för mycket på tiden så valde hon att starta igång så snart alla praktiska delar var färdiga.

 Roligast är helt klart variationen, jag ville inte nörda ner mig i bara en sak, säger hon. Men måste jag välja så är det nog att få göra medicinska utredningar.

”I Vilhelmina tar man hand om varandra”

Som många andra företag som jag har intervjuat i kommunen framhåller hon samarbetet som en bidragande faktor till att företagsklimatet är så pass bra i Vilhelmina. Just det där att alla känner alla och tar hand om varandra. De andra veterinärerna hänvisar gärna patienterna till varandra då de har mycket och man ser inte varandra enbart som konkurrenter.

 Här tar man hand om varandra och kommunicerar, säger hon. Jag har knappt ens behövt annonsera för det sprids så mycket mun till mun.

Nu börjar sommarsäsongen vara i full gång och det har rullat på bra sedan start. Fram emot hösten förbereder hon sig att inför jakten hjälpa de jakthundar som kommer in med olika typer av skador. Dessutom ska hon hjälpa Livsmedelsverket med en del uppdrag kopplat till renslakten.

 Sedan vore det förstås kul att så småningom kunna anställa, åtminstone en assistent, säger hon. Men det ligger nog ett bra tag in i framtiden.

Vilhelmina_svart

Kontaktuppgifter

  • Vilhelminaveterinären
  • Johanna Puhakka
  • www.vilhelminavet.se
  • Ring Vilhelminaveterinären på: 070-333 98 00
  • Maila till: kund@vilhelminavet.se