Needles and pins

Saras företagsdröm blev
Needles and pins

Första gången jag träffade Sara var när vi samåkte till en företagskväll för kvinnor i Dorotea. Hon berättade då att hon hade planer på att starta eget och hade haft några möten med näringslivskontoret om bland annat starta eget-bidrag. Sedan en månad tillbaka är drömmen om att starta eget verklighet, där hon hittade en kombinationslösning med en anställning på Hårfixarna i grunden.

Vilhelminabon Sara Jonsson är utbildad frisör och piercare och sedan den 2/5 2023 finns hon hos Hårfixarna. Där jobbar hon 80 % som frisör och resterande tid med sitt eget företag Needles and pins där hon gör piercingar. Ursprungsplanen var att ha praktiken hemmavid och hon inväntade starta eget-bidrag för att kunna köra igång, men efter ett besök hos Hårfixarna så la hon de planerna på hyllan.

 Monika på Hårfixarna hade varit ensam sedan förra sommaren, så hon behövde förstärkning, säger hon. Det är helt perfekt att jag fick en anställning där, då kan jag göra timmarna till gesällbrevet samtidigt.

 

Timmarna till gesällbrevet kommer på köpet

För att få sitt gesällbrev måste hon göra 2000 timmar i olika nivåer. Monika på Hårfixarna är en av de få, om än inte den enda, som har gesällbrev i Vilhelmina.

Sara utbildade sig till frisör i Umeå, via Lärcentrum i Vilhelmina. Utbildningen höll på under cirka ett år, sedan var det sju olika delprov innan hon slutligen fick sin licens. Piercingutbildningen gick hon i Stockholm.

 Jag har alltid haft en dröm om att bli frisör, men det har aldrig riktigt funnits möjlighet och det är därför som det har tagit så lång tid, säger hon.

Efter gymnasiet ville hon inte flytta från Vilhelmina. Därefter fick hon barn. Under utbildningen hade hon däremot turen att hennes mamma kunde hjälpa till mycket med barnen medan hon var i Umeå och studerade på veckorna. Och så plötsligt gick livspusslet ihop.

– Jag var och kollade på en lokal när jag skulle starta upp, men hyrorna var så dyra och det är svårt att våga chansa när man är ny och inte vet vilket kundunderlag man har, säger hon.

 

Needles and pins

Ny logotyp färdig

Nu har hon precis fått sin nya logga färdig och utan att hon har behövt annonsera så är det många kunder som vill komma just till henne. En av anledningarna till det tror hon är att hon hade praktik på en annan frisörsalong i Vilhelmina under utbildningens gång. Många har helt enkelt följt med därifrån. På dagarna jobbar hon 9.00-15.00 med frisörkunder och därefter med piercingkunderna. Kundunderlaget är blandat och det är full fart mest hela tiden.

– Allt är nytt och jättekul nu. Det roligaste är nog dels att färga hår – och så piercingen såklart, säger hon. Man utvecklas ju hela tiden och det är roligt att få testa nya saker och komma in i jobbet ordentligt.

Tidigare har hon jobbat som lärare och trots att drömmen om att starta eget som frisör har funnits länge så är platsen på Hårfixarna det bästa som hade kunnat hända just nu.

 Annars hade jag säkert glidit tillbaka till att jobba på skolan, säger hon. Man måste våga bara köra till slut!

 

Vilhelmina_svart

Kontaktuppgifter