Mia och Sture som är ägare av Breviksgården står utanför deras café

Närproducerat lockar folk från hela världen till Breviksgården

Hos Breviksgården i Malgovik finns både café, gårdsbutik och ett flertal djur. Sedan de startade upp 2005 har de hunnit med att gå från fiskodling till att tillaga och förädla många olika lokala och närplockade råvaror. Inför sommaren bygger de ut sitt café och satsar på ännu mer generösa öppettider!

Att Mia och Sture Svensson valde att starta upp en fiskodling utanför huset 2005 kan kännas som en något annorlunda idé. Men Sture hade jobbat länge inom fiskodling, numer snart 30 år, så han hade erfarenheten på plats. Dessutom kände Mia att hon gärna ville vara hemma mer med barnen, så det passade dem perfekt.

Fiskförsäljningen var till en början småskalig och de sålde mycket till lokalbor och förbipasserande stugägare. Snart kompletterades fiskodlingen med tunnbrödsförsäljning och även det blev populärt. Tragiskt nog tog vårisen med sig fiskodlingen 2019, men paret har fortsatt att utveckla företaget och utöka sortimentet allt eftersom. 

Den röda tråden är närproducerat

Den röda tråden i företaget är närproducerat. Idag kan man köpa såväl hjortronsylt som Vilhelminakola och tunnbröd i gårdsbutiken med självbetjäning som är öppen året om. Det är mathantverk i sin finaste form. Fisk säljer de fortfarande, men köper in den från en lokal odling och förädlar sedan själva. På gården finns också lamm, höns och en biodling. 

 Jag är uppvuxen på en bondgård, berättar Mia. Båda mina föräldrar vad bönder. Jag älskar friheten i att kunna bo och verka där jag är och att ha så nära till jobbet.

Precis intill gårdsbutiken ligger det lilla caféet där det serveras hembakt under sommaren. Där stannar förbipasserande turister från alla möjliga länder sommartid och stugägare och lokalbor är inte sena på att komma in på en fika.

 Det är inte ovanligt att besökarna gör små rutter och åker runt och besöker fler liknande ställen med mathantverk i kommunen, säger hon. Man tipsar om varandra och bär varandra som mindre företagare.

 

Nu bygger de ut sitt café

Till sommaren hoppas de på att byggnationen av caféet ska stå färdig och att de kan öka öppettiderna. De har dels dragit in vatten och avlopp för att underlätta hanteringen och dessutom blir det en utbyggnad i cafédelen så att den rymmer fler. Bakom byggnaden betar fåren fridfullt sitt hö och Mia berättar att en stor anledning till varför de har får är just för att det är så mysigt.

 Vi brukar ta lamm ibland och turisterna älskar verkligen att ha djuren nära, säger hon. Men de är också bra för att det inte ska växa igen.

Att Sture och Mia älskar sitt jobb lyser verkligen igenom. De har möjlighet att testa sig fram i allt de gör och bestämmer själva vad de vill sälja. Variationen och friheten är stor. Dessutom får de träffa och lära känna många olika människor från alla möjliga olika länder.

– Det blir verkligen en livsstil, säger hon. Man jobbar jämt eller aldrig – som till exempel när man går i skogen och plockar hjortron till sylten. 

 

Kunder från hela Sverige

Den största utmaningen är att det är så pass säsongsbundet, då det inte passerar lika mycket folk efter vägen upp till Saxnäs/Klimpfjäll på vintern som på sommaren, när människor kör över Stekenjokk. Men hon märker däremot inte av att folk har avstått från att handla på grund av världsläget – snarare tvärt om.

 Folk uppskattar verkligen att kunna komma förbi gårdsbutiken när som helst och bara swisha, säger hon.

Läget precis vid vattnet, det lilla caféet med fåren i bakgrunden och gårdsbutiken med hemproducerade varor är som en liten idyll. Det är inte svårt att förstå att turisterna gärna spenderar några timmar av sin semester på den här platsen. Antagligen var det samma sak som Mia och Sture själva såg när de valde att köpa gården. Även om Mia själv hävdar att ”saker och ting inte längre går i lika snabb takt som förut” så känner jag så tydligt av deras driv.

 Är du rädd för bin? frågar hon just när jag ska sätta mig i bilen och åka därifrån.

– Nej, jag tror inte det? svarar jag lite tveksamt.

 Bra, då går vi och kollar på dem! Får vi över något under sommaren så brukar vi sälja honung i gårdsbutiken också.

Vilhelmina_svart

Kontaktuppgifter