Camp Vojmådalen, aurora hut

Bo i Aurora Hut under Kittelfjälls norrsken

Camp Vojmådalen satsar stort och har investerat i en Aurora Hut som nu går att boka året om. Målet är främst att lyckas locka utländska gäster. Föreställ dig själv att sova i ett lyxigt glasat hotellrum som flyter runt i Vojmån under midnattssolen, eller vintertid med fjäll och norrsken i bakgrunden.

Christian Saastamoinen valde att lämna Sundsvall för att flytta till Kittelfjäll för tre år sedan. Innan dess hade han varit i Kittelfjäll som besökare i mer än 15 år, oftast med flugfiske som mål. Bilkonsult Sundsvall, som han innan flytten var delägare i, delades upp och med sig tog han Bilkonsult Kittelfjäll.

 Jag ville inte längre åka hem på söndagarna och pendla emellan, när suget blev för stort flyttade jag upp på heltid, säger han.

Men det var mitt i en pandemi och det var svårt att få tag på både bilar och delar till bil- och snöskoterfirman. Under 2017 fick han möjlighet att köpa det gamla sågverket i Henriksfjäll, mitt emot Hotell Granen. Så kom tankarna på att istället övergå mer mot besöksnäring och snart var Camp Vojmådalen född. Det gamla sågverket blev förråd till skotrar för uthyrning, kanoter och campervans köptes in och Christian ägnade sig mer och mer åt guidning.

Camp Vojmådalen, aurora hut
Foto: Christian Saastamoinen

En basecamp för hela Vojmådalen

Camp Vojmådalen har fått växa fram allteftersom och idag beskriver Christian det som en basecamp för Vojmådalen.

 Jag ser det inte bara som att jag är här för just Kittelfjäll, utan för hela dalgången, säger han.

Han upplever att han har blivit väldigt väl välkomnad i fjälldalgången. Här hjälps alla åt och det finns alltid jobb om man håller sig framme. Företagen skickar gäster mellan varandra om de inte har kompetens själva och man ser inte varandra bara som konkurrenter.

 Alla tycker att det är kul när det händer saker i byarna, man drar varandra framåt, säger han.

Under åren har han själv fått utforska och hitta sina egna små pärlor. Intressen har utökats och blivit större än bara flugfiske – nu ägnar han sig åt allt från svamp- och bärplockning till jakt. Och det är lite av den känslan, känslan av oändliga möjligheter, som han nu också vill ge till sina besökare.

Aurora Hut – ett flytande, lyxigt hotellrum

Idén om att investera i en Aurora Hut har han fått från bland annat från Finland, där det har blivit väldigt stort. I Sverige finns också ett antal på olika ställen, men i Västerbotten är han kanske ensam om att erbjuda detta speciella boende?

En Aurora Hut är ett portabelt och miljövänligt boende med många inbyggda finesser. På bara några kvadratmeter ryms en stor dubbelsäng, kök och badrum. Det är compact living med smarta och välgenomtänkta funktioner som WiFi, ljudsystem och solceller. Tack vare stora glasfönster och glastak så är känslan av att vara extremt nära naturen påtaglig. Som en häftig bonusupplevelse finns ett lock i golvet som går att skruva loss för att titta ner i det klara vattnet.

 På vintern kan man använda det som pimpelhål, säger han.

Camp Vojmådalen, aurora hut
Foto: Christian Saastamoinen

Camp Vojmådalen satsar på internationell marknad

Med Aurora Hut byter Camp Vojmådalen målgrupper och satsar på internationell marknad. Nya paketlösningar ska tas fram, med allt från flygtransfer till tilläggsaktiviteter som snöskovandringar och pimpelfiske. Aurora Hut kommer att gå att boka året om, med olika kringaktiviteter att boka. Hemsidan med bokningsfunktion är nu igång och Christian har även satt upp en Air BnB-sida. Maten vill han hålla så lokal som möjligt och tanken är att samarbeta med lokala restauranger.

Sommartid kommer Aurora Hut att ligga flytande vid en brygga i Vojmån, idylliskt med fjällen i bakgrunden. Då den är flyttbar så går den att under vintern köra upp och placera ute på fjället, eller egentligen var som helst. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Detta år kommer till stor del att handla om att skapa marknadsföringsmaterial för hela året och förbereda sig inför klivet ut på internationell marknad.

 Här finns verkligen jättemånga möjligheter, det gäller bara att se potentialen, säger han.

Vilhelmina_svart

Kontaktuppgifter