Rolf har tillverkat fiskedrag i över 40 år

Regnet smattrar mot plåttaket på det robusta timmerhuset i Lövliden utanför Vilhelmina. Genom ett fönster vinkar en man i sina bästa år, närmare bestämt 85-åriga Rolf Berqvist. Han öppnar dörren och utbrister;

– Ja, det regnar precis som när jag byggde huset för 34 år sedan. Tiden går fort!

Rolf Bergvist, även känd genom ”Roffes Fjällfiske”, har levt ett långt och lyckligt liv. Han leder mig genom hallen till allrummet, där timmerväggarna är beklädda med bilder på hans familj och härliga fisketurer. Vi slår oss ned vid matbordet där det är förberett med fikabröd till någon av hans 32 barnbarn, eller tolv barnbarnsbarn.

I Vilhelmina vill man stanna

Rolf föddes 1937 i Umeå och utbildade sig senare till ingenjör i Örnsköldsvik. Efter utbildningen flyttade han till Bräcke där han blev lärare på en metallutbildning. Där spenderade han en tid, tills det ringde en man som skulle bygga upp en fabrik i Vilhelmina. Mannen ville att Rolf skulle arbeta som chef på fabriken, och det gjorde han också.

– Sedan ville man att jag skulle förflyttas till Skåne där det fanns 400 anställda i en likadan fabrik, men min fru Karin började gråta, berättar han.

Hustrun Karin ville inte flytta från Vilhelmina, kanske främst för att deras släktingar bodde i byarna runt omkring. Rolf berättar att han inte heller ville flytta, och eftersom han inte var tvingad till något stannade de kvar. Istället byggde de ett timmerhus på Skolgatan och öppnade senare en leksaksaffär.

– Leksaksaffären öppnade vi i slutet på 1970-talet och butiken gick strålande bra! På den här tiden kom den radiostyrda bilen och den sålde vi enormt mycket av, säger Rolf och skrattar.

Men Rolf ville göra något annat än att sälja leksaker. Han byggde ut en verkstad på Skolgatan där han började tillverka pirkar och drag. Till slut sålde de företaget och flyttade ut till Lövliden, där de byggt sitt nya timmerhus. Till huset följde sju döttrar.

Kvalitetstestade produkter blir vida känt

Roffes Fjällfiske har varit verksamt sedan 1980-talet och maskinerna är nästan lika gamla, men fungerar klockrent – kanske även bättre än moderna. En av stansarna måste vevas igång och en annan har en pedal. Arbetsbänken är välanvänd och Rolf har mycket att producera då många drag sålt slut. Från sin arbetsplats kan han blicka ut mot tomten och vägen som går genom byn. Där utanför sitter även en ekorre som är en trogen vän och inte verkar ha några planer på att springa därifrån.

I verkstan tillverkar Rolf fiskedrag av många olika slag för olika typer av fiske, både sommar som vinter. Dessa säljer han runt om i hela landet. Kunderna svänger förbi, eller så ringer de in sin beställning som sedan fraktas iväg.

– Men det roligaste är nog ändå att åka på marknader, säger Rolf. Jag är på ungefär femton marknader per år och det är så trevligt att träffa människor. Försäljningen går också bra när man åker omkring sådär.

Fiskeintresset har alltid funnits, och med tillverkningen av fiskedrag får han även möjlighet att själv prova sina produkter. Rolf berättar att idéerna sprudlar, men att han måste få testa innan han tillverkar för försäljning;

– Varje drag jag gör testar jag först själv. Jag kanske gör tio långdrag som jag provar, men det är endast fem som jag säljer för dessa fick jag fisk på.

Vissa kunder ringer även in med specialbeställningar. Rolf berättar om en kund från en by ovanför Storuman. De skulle vara med i en fisketävling och önskade ett speciellt långdrag, med sju skedar istället för fyra som är standard. Dessutom skulle de vara i olika storlekar. Rolf tog sig an uppdraget och fick rita och skära ut plåten för hand. Därefter har Rolf fortsatt tillverka detta specifika långdrag i många exemplar.

– Efterfrågan ökade vansinnigt mycket eftersom kunden som bett om draget vann fisketävlingar hela tiden, berättar Rolf och skrattar.

Fina fiskevatten

Själv fiskar Rolf oftast i Bielite, där han tidigare haft en sommarstuga som han nu gett till en av döttrarna. Han tycker att det bästa med Vilhelmina är just alla fina fiskevatten, och kanske är det därför han även tillverkat fiskedrag för de olika sjöarna runt om i kommunen. I samlingen finns bland annat ”Malgomajsvepet” och ”Ransarsvepet”. Fiskedrag, det tänker han minsann inte sluta tillverka.

– Jag kan inte sluta, för om jag låg på sofflocket hela tiden skulle jag inte må bra. Jag tänker leva i åtminstone tio år till.

Vilhelmina_svart