Maria odlar i zon 8: "Det är en rikedom att plocka in middagen från trädgården"

”En fröpåse kostar en tjuga, så det är bara att börja testa”, Det är Maria Axelssons råd, som gått från att bara odla litegrann till att numera försörja hela familjen med grödor året runt.

Hösten har gjort sitt intåg, och bland odlingarna i trädgården i Stalon börjar några gula blad dyka upp här och var. En del av grönsakerna är redan färdigskördade för i år, och inne i växthuset har den ovärderliga städpatrullen kallats in.

 

Där kluckar en grupp hönor omkring och festar på det ogräs som är resterna efter en sommars grönsaksodling.
– De vill dock gärna försöka smita in till vindruvorna, berättar Maria Axelsson och pekar på en avskild del av växthuset där hon hängt upp vävduk i ett försök att skydda frukterna från hungriga gäster.

Det stora tunnelväxthuset och de många kvadratmetrarna med odling utanför var tidigare bara gräs. Men bara på ett par år har grönsakslanden växt och numera mättar dem en familj på fyra – och en del restaurangbesökare på bland annat Kittelfjäll Wärdshus.

 

Intresset för odling finns sedan barnsben, då förundran uppstod när en morot som tidigare bara var ett frö drogs upp ur landet.

– Jag kommer från en familj där vi alltid odlat potatis och morötter, men aldrig så mycket kål eller liknande. När jag var i 20-årsåldern började jag odla själv, men då mycket blommor för att det var fint, berättar Maria Axelsson.

De senaste tio åren har dock odlingsintresset växt ytterligare, och för ett par år sedan utökade hon intresset så pass att hon kunde börja sälja till andra under namnet Fjällnära.

– Det blev en ventil, att få göra något annat. Mitt andra jobb handlar mycket om problemlösning och ”att vara i huvudet”. Jag behövde få något annat göra, och då hade den här idén om att kunna odla lite större funnits i bakhuvudet. Till slut bestämde jag mig för att ge mig själv en viss tid på somrarna till att göra det här, berättar hon.

I första hand odlar hon till det egna hushållet, som nu är självförsörjande året runt på potatis, morötter och olika sorters kål. Från halva juli fram till oktober behöver knappt något i grönsaksväg köpas i butik överhuvudtaget.
– Det som inte vi behöver själva säljer jag, och med det insåg jag också hur mycket jag kan odla. Det är långt ifrån en tillrättalagd visningsträdgård, utan det är en oas där vi skördar det vi ska äta och har fokus på att få ut så mycket som möjligt till hushållet.

Det innebär också att familjen är väl förberedd och har god beredskap om det av någon anledning inte skulle gå att handla i affärer, såsom samhällsstörningar.
– Jag brukar tänka att jag känner mig rik, när köttet är i frysen och allt från grönsakslanden är skördat och lagrat. Då får det komma nästan vilken kris det vill. Man kan reflektera över det lite nu och då, särskilt med de senaste årens händelser i bakhuvudet. Men framför allt att man tycker att det är en skön känsla att skafferiet är fyllt och att man inte behöver handla allt. Maten finns nära mig.

Och det är inte bara ute i trädgårdslanden som nyfikenheten till närodlad mat fått spira. Även i köket testar sig Maria fram och försöker ta vara på det hon skördar genom att testa och lära sig nya sätt att konservera, torka och förvara.
– Jag är så glad att jag vet vad jag ska göra med allt, att lära sig ta vara på olika sätt genom att pickla, torka och lägga in. Ju mer du gör, desto mer nyfiken blir man ju också, säger hon.

Marias bästa tips:

  • Börja enkelt. Ställ ut en pallkrage på gräsmattan och testa att odla potatis, det äter ju i stort sett alla. Sedan är det bara att ta det vidare och utöka i den takt du vill och är intresserad.
  • Inte vara så rädd för att prova – vad kan gå fel? En fröpåse kostar en tjuga, så det gäller bara att våga testa nya grejer. Ibland går man kanske på en nit, men det är inte mycket man förlorar på det.
  • Jag odlar i zon 7/8, och då är det viktigt att tänka på att det ska vara snabbväxande, vi kan ju ha frost här i stort sett varje månad året runt om det vill sig riktigt illa. Så det ska vara snabbväxande.
  • Jag provar alltid lite olika sorters fröer, även om jag har vissa favoriter. För det är inte säkert, andra sorter än de du är van vid kanske fungerar jättebra här.
  • Lyssna inte så mycket på andra kring vad som går eller inte, t ex att du ska ”gödsla si eller så”. Det är bara att prova och se. Stoppa ner frön i jorden och se hur det växer. Ibland går man på en nit, men då är det bara att prova igen.
Vilhelmina_svart