Nya ägarna har stora planer för Marsfjäll Mountain Lodge

I fjällbyn Saxnäs, ca 9 mil från Vilhelmina, byggs det för fullt och utvecklingsplanerna är många. Sedan Marsfjäll Mountain Lodge fick nya ägare i slutet av 2021 har det satsats stort, dels på renoveringar och byggnationer men också på säsongsförlängning och mer generösa öppettider. Något som man förstås hoppas kan locka fler besökare under hela året.

Allt började egentligen under en skoterresa till Saxnäs. Resan gav mersmak och ledde till en stor förkärlek till området. Efter många år som besökare så lärde Urban Magnusson känna de dåvarande ägarna av Marsfjäll Mountain Lodge, Ingela och Anders, så när han fick höra talas om att de skulle sälja såg han direkt potentialen. I november 2021 tog Urban, tillsammans med sin son Dennis, över verksamheten och började sätta planerna i verket. Pandemi till trots.

– Första säsongen drevs till stor del som vanligt och vi arbetade mest med att lägga planer, säger Urban. Men förra sommaren började arbetet med att bygga ut antalet bäddar.

 

Slutresultatet blir åtta nya parhuslägenheter med åtta bäddar i varje. Boendet är gjort för självhushållning, då många av gästerna har efterfrågat att ha något eget. Det kommer också många barnfamiljer och kompisgäng som vill bo tillsammans. Men varken idéerna eller planerna slutar där. Mycket av det befintliga ska renoveras, som till exempel vandrarhemmet. Nytt möblemang ska in i restaurangen och så småningom vill de sätta upp el-laddstolpar utanför. Då de har många skotergäster så finns planer på att bygga ett skoterhotell, där besökarna kan lämna sin skoter och sin utrustning till nästa gång de kommer upp.

Det är främst vintersäsongen som är högsäsong för Marsfjäll Mountain Lodge, men deras förhoppning är att även utöka sommarbeläggningen. De vill utveckla konferensdelen under lågsäsong, då det finns stor potential i att förbindelserna till Vilhelmina är goda. De säljer i dagsläget inga aktiviteter själva, utan satsar på boende och restaurang. Däremot jobbar de en del med olika event och samarbetar med andra företag, exempelvis kring lavinutbildningar.

– Samverkan är otroligt viktigt på ett litet ställe. Om vi nyttjar varandra skapar det förutsättningar för bägge parter, säger Urban. Vi har blivit väldigt väl bemötta när vi kom till Saxnäs. 

Under 2022 var Urban med i arbetet med att ta fram en byautvecklingsgrupp tillsammans med representanter från näringslivskontoret. Urban sitter nu som ordförande och ser positivt på utvecklingsgruppen för framtiden. Där arbetar man med många olika frågor, bland annat med olika typer av leder, som vandrings- och skoterleder.

Under byggnationerna och renoveringarna har de försökt att så långt det går anlita lokal arbetskraft. Samarbeten med markentreprenörer, elektriker och rörmokare har fungerat utmärkt.

– Ur ett långsiktigt perspektiv är det avgörande att man jobbar tillsammans, säger han. Det hade säkert kunnat bli billigare med en totalentreprenör, men jag vill gärna värna om det lokala näringslivet.

Idag är de 7 helårsanställda som jobbar på lodgen, plus säsongsanställda under vissa perioder. Det har varit en stor utmaning att få tag i personal, många försvann under pandemin och det har varit svårt att få tillbaka dem. Till skillnad från många andra anläggningar som stänger under lågsäsong, så har de istället satsat på att ha lunchrestaurangen öppet året runt på vardagarna. Till stor del för att det är uppskattat av både lokalbor och stugägare, men också för att det är en satsning som sätter dem på kartan som en attraktiv arbetsgivare.

– Vi försöker att alltid tänka långsiktigt, och gör inget om det svajar lite här och där, säger Urban. Alla ska veta att det alltid är öppet för att luncha året runt.

Urban själv har en lång bakgrund inom näringslivet och jobbar mycket med företagsutveckling, medan sonen Dennis är utbildad kock och har jobbat på många olika restauranger under åren. I dagsläget pendlar Urban mellan Stockholm och Saxnäs och kallar sig för halvtidsboende, medan Dennis redan har hunnit flytta upp och köpt sig ett hus.

I restaurangen fanns det redan bra förutsättningar med ett modernt kök, men i menyerna har det skett en del förändringar och möblemanget har bytts ut. Nästa steg är att bygga om baren och receptionen. Buffén finns kvar, men de vill jobba mer med a la carte och utöka både vinlistan och vinkompetensen. Fokus ligger på lokal mat, som ren från samebyn och bär och svamp från närområdet. Eller närvuxen mat, som Urban själv uttrycker det.

Att det är stor skillnad på att driva företag i glesbygd är inte svårt att förstå. Det är längre avstånd och man måste planera på ett annat sätt då inte allt finns precis runt hörnet. Detsamma gäller arbetskraften. I Saxnäs bor det bara ungefär 150 personer.

– Det är också en utmaning kopplat till marknadsföring och det återstår ett stort jobb med att lyckas sätta fjälldalgångarna på kartan, säger han. Saxnäs är ändå ett av de bästa skoterområden vi har i Sverige – och jag har besökt många!

Men fördelarna väger tveklöst upp nackdelarna. Alla hjälper alla på ett annat sätt. Som att man lånar saker av varandra eller hjälper varandra att plocka med saker från Vilhelmina när man åker dit.

 

– Kommunen ska ha cred för att de ser positivt på företagande och de har varit snabba under de olika byggprocesserna, säger han. Men det bästa är att det finns en stor ambition att hjälpas åt och att stötta varandra, det krävs på ett litet ställe.

Vilhelmina_svart