Hos Bolist finns något för både hemmapysslare och proffs

Grunden till företaget Bolist lades redan under 1960-talet. På den tiden var det ett renodlat rörmokeri. Nu för tiden har de flera olika ben att stå på, med både en fysisk butik på Vilhelminas industriområde, fastigheter och rörmokeri.

De är fyra anställda och tre delägare, med Tobias som ansvarar för byggdelen och Johan och Robert som är rörmokare. Som många andra företag i Vilhelmina är de ett familjeföretag, vilket Tobias lyfter fram att det finns både fördelar och utmaningar samtidigt som han skrattar till. Han berättar att arbetsdagarna är väldigt varierande och att ingen dag är den andra lik. Regler förändras, kunderna är olika med varierande behov och en stor del av tiden går åt till att vara lite uppfinningsrik.

 Det är därför jag jobbar med det här, säger han. Jag tycker om att man får vara lösningsorienterad och just det att man aldrig blir riktigt fullärd.

Bolists kunder finns främst hos lokalbefolkningen och under somrarna är det mycket turister som kommer in och behöver deras hjälp. Men självklart finns kunderna även i fjälldalgångarna, där det byggs en del hel – både nybyggen och renovationer. En rolig nyhet inför sommaren är att det en gång per vecka ska börja gå en kranbil upp till Kultsjödalen med varor. Detta görs i samarbete med Lillåkes åkeri som sköter utkörningen. Något som säkerligen kommer att bli ett uppskattat inslag.

Utöver den fysiska butiken så har de även en webbshop med ett sortiment som sträcker sig från hemmapysslare till proffs – där byggmaterial, målarfärg och maskiner samsas med grilltillbehör och belysning i en salig blandning. Det är inte svårt att konstatera att här finns nästan allt.

Att driva företag i en mindre kommun i inlandet ser inte Tobias som något direkt problem, men givetvis finns det en del utmaningar, som att man måste vara stresstålig och ta mycket eget ansvar. Men också många plus i kanten.

 Det allra bästa med att driva företag i Vilhelmina är friheten, säger han. Att du kan göra precis det du vill när du vill.

En sak som han lyfter fram som särskilt rolig är att Bolist just nu är mitt inne i en ISO-certifiering och siktar på en införlivning innan sommaren om allt går enligt plan. Certifieringen gäller de 3 olika certifieringarna 9001, 14001 och 45001 som innefattar ständiga förbättringar för en god arbetsmiljö, värnande om miljön och nöjda kunder.

Och just nöjda kunder är något som inte kommer utan ett gott värdskap, något som Bolist verkar lyckas bra med. Stämningen i butiken är välkomnande och familjär och man får en känsla av att de har roligt på jobbet.

 Allra roligast är när privatpersoner kommer in med lite krångliga utmaningar som man får försöka göra sitt bästa för att hitta bra lösningar på, avslutar Tobias.

Vilhelmina_svart