Camilla kom till Klimpfjäll för kärleken
Att flytta från en stad till glesbygd har både för- och nackdelar. Camilla Hjelm kommer från Örnsköldsvik och hennes man är från Klimpfjäll, den lilla fjällorten i Vilhelmina. Efter några år tillsammans i Ö-vik, så valde de att prova livet i Klimpfjäll. Åtta år och två barn senare bor de fortfarande kvar i sitt hus i fjällen.
– Lika mycket som jag saknar staden och närheten till allt där, så älskar jag att bo här där stressen är långt borta och naturen nära, säger Camilla.
Planera och hjälpas åt
Camilla berättar att det hon tycker är så fint med Klimpfjäll är att alla verkligen hjälps åt. Det är 25 mil tur och retur till tätorten Vilhelmina. Om någon ska dit, så ringer man varandra för att höra om någon behöver något. Det är en självklarhet att hjälpa till, för nästa gång är det du som behöver hjälp.
– Vi ställer upp för varandra och vi lånar ut grejer. Människor här är också fantastiskt duktiga på att laga, bygga, uppfinna och bunkra; det gäller att ha mycket av allt hemma för du vet aldrig när eller hur det kommer behövas, säger Camilla med ett leende.
Den stora omställningen har varit att lära sig att planera. Allt finns ju inte nära och tillgängligt och om man missar att handla något på lördagen så är det bara att vänta till nästa gång man ska till tätorten. Det går inte att åka bara för att man är sugen på något.
– När man har en tandläkartid så ser man till att boka tid hos frisören och bilbesiktningen samma dag samt skriva en lång inköpslista på allt man kan tänka sig att behöva.
Jobba med lite av varje
– Att försörja sig i Klimpfjäll är inte lätt alla dagar. Jag har ett eget företag där jag hyr ut mig själv. Jag kan ta vilket jobb som helst om det så gäller fyra timmar eller fyra veckor. Och hur roligt är det inte ha ett sådant varierande arbete!
Camilla jobbar mycket på olika turistanläggningar under vintern och sommaren. På hösten jobbar hon som klassificerare på ett renslakteri och däremellan tar hon på sig diverse jobb som dyker upp. I grunden är Camilla utbildad florist och jobbade länge som det i Örnsköldsvik.
– Jag saknar ofta att få jobba kreativt, men två gånger per år jobbar jag som dekoratör/säljare på Formexmässan i Älvsjö och förra vintern jobbade jag med ett större inredningsprojekt i grannbyn.
Hur är det att ha barn och bo i Klimpfjäll?
Närmaste skola och förskola ligger i Saxnäs, 3 mil bort, och det finns inget gymnasium i närheten. När Camilla skulle föda sina barn fick hon åka till BB i Lycksele – en resa på 25 mil enkel väg.
– Ändå vet jag att mina barn får en fantastisk uppväxt. På förskolan där mina barn går är det åtta barn i åldrarna 1-5 år. Barnen har tre fantastiska förskolepersonal som har tid att se alla barn utifrån deras behov. Detsamma gäller för skolan där det går 30 elever från förskoleklass till 9:an.
Barnen får åka med skolbussen från Klimpfjäll fram och tillbaka till förskolan och skolan i Saxnäs.
– Mina barn har åkt skolbuss från 1,5 år och det har aldrig varit några problem. Som en busschaufför sa till mig: ”ja, men blir någon kissnödig så stannar vi bara; vi hjälps åt och det löser sig!”