Bil och Fritid i Vilhelmina expanderar

Att älska varje mil är enkelt så länge bilen håller ihop. Skulle den inte göra det så är det Bil och Fritid i Vilhelmina som man ska besöka. Där finns både reservdelar, hyrbilar och mycket annat. Nu expanderar butiken och under intervjun berättar ägarna Oskar och Tomas om tre spännande nyheter som är på gång.

AD bildelar finns i 48 länder och har totalt sett över 300 bilverkstäder och butiker i Sverige. Bil och Fritid i Vilhelmina är sedan 1992 en del av dem. Grunden till butiken har funnits ändå sedan 1987, men sedan 2020 ägs och drivs den av Oskar Jonsson och Tomas Mattsson. Redan när Tomas började jobba på Bil och Fritid hade han tankar på att köpa butiken, men där och då kändes det övermäktigt. Men efter ett tag började Tomas och Oskar prata om att tillsammans ta över den. De räknade på det och trots att kalkylen aldrig hann bli färdig på grund av olika omständigheter så blev bestämde de sig för att satsa.

 Det svåraste har varit att sätta sig in i rollen som chef, säger Tomas.

 Man har ju så bra sammanhållning i gruppen av de som jobbar att de känns som en familj, säger Oskar. 

Även om de valde att köpa under den kämpiga pandemin så har det gått bra och omsättningen har ökat från hela 11 miljoner 2020 till 30 miljoner under 2023. De har breddat sortimentet med både produkter och tjänster och det märks att det är ett företag i rullning. De jobbar mycket efter säsong och då behövs många olika ben att stå på för att kunna tillgodose kundernas behov. Idag säljer de motorcyklar, släpvagnar, reservdelar, fritidsartiklar och har en egen hydraulslangstillverkning. De gör nycklar, säljer begagnade bilar och skotertillbehör. Behöver man något till sina fordon så är det hit man åker, helt enkelt. Under intervjun berättar de också om tre spännande nyheter som är på gång.

 Vi kommer att bli återförsäljare av fyrhjulingar. Vi ställer i ordning en ny yta i butiken bara för det, säger Tomas. Med start i sommar blir det dessutom försäljning av Honda motorcyklar.

 Och så har vi satt upp en elladdstolpe med två uttag precis utanför butiken, fyller Oskar i. 

Företaget har idag 6 stycken anställda, med Tomas och Oskar inräknade. Men de behöver bli fler och har annonserat efter personal i omgångar. Men det är svårt ibland att få tag i personer både som vill söka och som har rätt kompetens.

– Många vet knappt vad vi gör för att vi är så breda, men för den som blir anställd väntar många roliga arbetsuppgifter, säger Tomas.

Trots att omsättningen har ökat så mycket så säljer de idag enbart via butiken och har ingen webbshop. Det är många lokala kunder som handlar, men några av de vanligaste kunderna som de får in är fjällresenärer som har problem med sina bilar eller behöver reservdelar till sina skotrar. Det folk uppskattar mest är att de kan få hem produkter snabbt., och det är möjligt tack vare deras leverantör i Jönköping. Ofta har de grejerna redan nästa dag. 

De har också fyllt ett tomrum på marknaden genom att satsa mycket på hyrbilsveksamhet och i dagsläget har de 25 bilar för uthyrning. Främst hyrs de ut till personer som kommer via flyget.

 Förra veckan åkte vi 170 mil för att hämta begagnade bilar i hela Sverige, säger Tomas.

Den största utmaningen för dem är att lyckas hinna med allt. Nya projekt är i uppstart och fortfarande är allt relativt nytt. Sedan påverkas givetvis kundernas köpkraft av världsläget. De beskriver det som att pandemin var enklare att hantera och slog hårdare. Dagarna är varierande och ingen dag är den andra lik, men det märks att de trivs bra på sitt jobb även om det lätt blir fler arbetstimmar än åtta per dag.

 Vi har lite växtvärk i år med tanke på att vi startar upp flera nya projekt, säger Oskar. Men bredden är rolig!

Vilhelmina_svart