affärn elma

Affär´n Elma – butiken med det mesta till de flesta

När systrarna Elina och Magdalena båda kände att de ville byta inriktning och en möjlighet att köpa Affär´n i Vilhelmina dök upp var de inte sena på att satsa. Hösten 2020, mitt under brinnande pandemi, tog de över Affär´n. Sedan dess har de i skarpt läge fått lära sig allt om vad de innebär att driva en butik. Och inte vilken butik som helst – Affär´n har verkligen allt man behöver. 

Ibland krävs det inte mer än ett telefonsamtal för att starta en helt ny karriär. För det var precis så det började för Åselesystrarna Elina Berg och Magdalena Mattsson. Båda två var sugna på att byta jobbinriktning och när Magdalena hörde talas om att Affär´n i Vilhelmina skulle säljas så lyfte hon luren och ringde sin syster direkt.

– Vi ska köpa en affär!

Och på den vägen blev det. Hösten 2020 gjorde de klart köpet, fick beviljat ett Starta eget-bidrag och satte igång med planerna. Det skulle målas, inredas och fixas innan allt var färdigt. Ingen av dem hade drivit affär tidigare, men känslan av Pippis motto ”det här har jag aldrig gjort förut, det klarar jag säkert” lyser igenom. Efter att ha fått klart med alla tillstånd så öppnade de portarna i mitten av januari 2021. Sedan dess har det rullat på bra, om än inte utan en del utmaningar efter vägen.

– Man fick växa in i rollen allt eftersom, säger Magdalena. Men förutsättningarna har inte alltid varit de bästa – med både Corona, prishöjningar och krig.

Många valde dock att handla i den lilla affären under pandemin, just eftersom att det inte var lika mycket trängsel. Lite svårare är det med det osäkra världsläget som råder nu. De är väldigt tacksamma för stammisarna som alltid återvänder till butiken. För det är mest lokalbefolkningen som handlar, även om det kommer en och annan från grannbyarna också. De berättar att de flesta uppskattar att det är så smidigt att gå in i butiken, man kan bara parkera precis utanför och gå in och handla det mesta man kan tänkas behöva. Och på rasterna är skolungdomarna inte sena med att kika in.

– Vi försöker vara lyhörda för var folk vill ha och kan plocka hem varor om det är något särskilt, säger Elina.

Det är ingen underdrift att säga att butiken har det mesta. På hyllorna finns allt från inredningsprylar och grilltillbehör till kläder och matvaror. Och väldigt mycket annat. Men butiken har en lång historia av att vara känd för att ha lite av allt. Just stämpeln som lågprisbutik vill de gärna komma ifrån, även om det har varit en utmaning i och med att folk förväntar sig ett visst utbud. Man vill handla det man alltid har handlat, helt enkelt. I dagsläget letar de efter nya leverantörer för att byta ut sortimentet lite i taget. De ser också fram emot att knyta fler kontakter och göra mer samarbeten med andra företag. Ett steg i det var att de var värd för Näringslivskontorets företagsfrukost i början av februari.

– Vi har anordnat en del aktiviteter för allmänheten, som godisregn för barn och ponnyridning och paket på skyltsöndagen, säger Magdalena.

I dagsläget är de bara de två som gör allt i butiken och de har delat upp arbetet mellan sig utifrån både kompetens och vad de tycker är roligast. Elina har hand om bokföringen och Magdalena sköter säljkontakterna utöver att såklart finnas tillgängliga i butiken. De uttrycker själva att de kompletterar varandra väldigt bra. De har också stor hjälp av familjen med att bland annat städa och packa upp varor. Ibland hjälper Magdalenas dotter Alva till när hon har möjlighet. Även om de inte visste riktigt vad de skulle förvänta sig när de startade upp så rullar livet som butiksägare på i rätt riktning numer.

– Det roligaste med att driva affär är kundkontakten, att man träffar mycket folk, säger Magdalena.

 

– Och att man lär sig något nytt och får nya insikter varje dag, fyller Elina på.

Vilhelmina_svart