Tina Larsson-3

Hjärteprojektet Emmas vill att unga ska hitta en plats där de kan vara sig själva

Ricklundgården i Saxnäs är ett residens för konstnärer runt om i världen. Basverksamheten går ut på att tillhandahålla ateljé och främja fria konstnärers arbetsmöjligheter hos dem i Saxnäs. Utöver detta finns även ett konstmuseum som är väldigt uppskattat, samt ett nystartat projekt som vill ge barn och unga möjligheter att skapa, möta och se konst.

På Ricklundgården jobbar Tina Larsson och vi har träffat henne för att prata om deras verksamhet. Till Ricklundgården söker sig kända, okända och många nyexaminerade konstnärer från hela Sverige, men också från andra delar av Europa.

               – Väldigt många kommer hit för att huset står på exakt den här kullen, berättar Tina, och med tanke på husets storlek finns också många möjligheter för olika konstnärer.

               Den senaste perioden har många gästat Ricklundgården på grund av det nystartade projektet Emmas, en konstpedagogisk verkstad som ger möjligheter att såväl nå ut med sin konst som att möta lokalbefolkning och låna lokaler.

               Projekt Emmas är en idé som kommer från hjärtat, menar Tina. Idén har funnits länge med gjorts om i den process som genomgåtts. Tina förklarar att det är ett sätt att ge barn och unga möjlighet att skapa, möta och se konst på ett sätt som kanske inte varit tillgängligt förut. Genom projektet får man en unik möjlighet att träffa konstnärer och ta del av olika konsttekniker.

               – Emmas har en egen anställd konstpedagog med koppling både mot professionell och barnpedagogisk verksamhet. Att ha en egen anställd på 75% är ovanligt – ja, har det någonsin funnits? säger Tina. Vi jobbar med elever på skoltid för att alla barn, oavsett socioekonomiska möjligheter, ska få delta på våra aktiviteter. Vi har också öppet hus klockan 14-20 på onsdagar, för att barn och unga ska ges tillgång till en verksamhet där man kan göra det man vill, skapa det man vill och må bra.

               Genom Ricklundgården kan deltagarna i Emmas även få träffa professionella konstnärer på riktigt och se att det faktiskt kan vara ett framtida yrke för dem – även i glesbygden.

               – Vi vill vara en del i att barn och unga i området kan känna att de har en plats där det är okej att vara den man är. Vi vill vara en del i att unga mår bättre, där konsten kan bidra till en positiv psykisk hälsa.

               Projektet Emmas invigdes den 3:e juni 2022 och pågår till 2024. Just nu arbetar Tina och hennes kollegor för en förlängning av projektet. Deras yttersta mål är att Emmas inte ska fortsätta i projektform, utan som en egen verksamhet.

Vilhelmina_svart