Hönorna blev till husdjur

En födelsedagspresent till dottern från en bekant ledde till ett liv som hönsägare. Nu är familjen Selmbro i Skansholm självförsörjande på ägg året om – och ser numera de sju hönsen och tuppen som familjemedlemmar. ”Jag förväntade mig inte att de skulle vara så roliga”, berättar Hans Selmbro.

Den gamla tvättmaskinsluckan som numera tjänar som ytterdörr till sju hönor och en tupp ställs på glänt. Det tar inte lång tid innan alla invånare i hönsburet troppar ut och börjar sprätta runt på gårdsplanen i Skansholm i fredagseftermiddagens regnväder.
– Luckan är lite mer hundsäker, vi upptäckte att även hundarna gillar ägg, berättar Hans Selmbro.

 

För tre år sedan började han och hans familj livet som hönsägare då dottern fick fyra kycklingar av en kompis familj i födelsedagspresent.
– Det var kul, jag och barnen hade pratat om att skaffa höns. Frun var inte lika glad i tanken. Numera säger hon att jag älskar hönorna mer än henne, skämtar Hans och skrattar.

”Stor skillnad på äggen”

Hela familjen gillar dock djur, och de började kolla upp när de nyinflyttade kycklingarna skulle börja producera ägg. Det visade sig att det skulle innebära en hel sommars väntan fram till september, så snabbt fick familjen i stället tag på fyra vuxna hönor som började leverera ägg direkt. De byggde snabbt i ordning en sommarbostad åt hönsen, som inom kort blev en självklarhet på gården och sedan fick en vinterbostad för att kunna fortsätta bo kvar hela året.

– Vi har ägg året om, självförsörjningen är verkligen en otrolig bonus. Egentligen ville vi ha höns för att det är kul. Första gången jag åt ett av äggen från våra hönor så reagerade jag att ”det här ägget var ju riktigt gott”. Sedan kom jag på att det var ju från våra hönor. Så smaken är en stor skillnad jämfört med de ägg vi tidigare köpte i affär. Vi äter betydligt mer ägg nu än tidigare, säger Hans.

 

Men det är som sagt inte bara äggen som är glädjen med höns. De har blivit familjemedlemmar, och Hans Selmbro finner ofta i att han kan förlora sig i att sitta på bron med en kaffekopp och betrakta hönsen medan de pickar runt på gårdsplanen.
– Det är lite som man brukar prata om att sitta och titta på en eld eller ett vattendrag. Så är det att titta på hönsen, man får ett lugn. Jag trodde höns var lite dumma, men de har ju verkligen personligheter. 

En glädje att betrakta

På sommaren när familjen donar i trädgården har de ständiga följeslagare i sina höns, som ska se vad familjemedlemmarna har för sig.
– Man förväntar sig inte att de ska vara så roliga, jag trodde mest att de satt på en pinne och kluckade. De är så roliga att betrakta också, jag har till exempel lärt mig hur tuppen låter vid vissa tillfällen – då han varnar hönorna för en rovfågel eller visar dem var det finns mat, berättar Hans.

Känslan är rik hos familjen Selmbro, då det finns ägg året om, älgkött i frysen och potatis i pallkragarna. Och sjön nedanför huset, på andra sidan vägen, är full av fisk. Hans tror att fler och fler upptäcker självförsörjning, och att det är något som ligger i tiden. Dessutom bidrar de senaste årens händelser till ökad medvetenhet kring varför det är viktigt att kunna hålla sin familj med livsmedel.
– På det viset känns det gott i hjärtat, att man har den beredskapen så nära till hands och man vet var maten kommer ifrån. Jag skulle säga att jag är ganska medveten kring att se till att ha mat hemma om en kris skulle inträffa, säger han och fortsätter;
– Pandemin blev en ögonöppnare, och sen Ryssland som anföll Ukraina. Och nu skenar dessutom elpriserna. Och då känns det bra att ha den här maten och att den dessutom kommer härifrån.

Hans tips om du funderar på att skaffa höns:

  •  Gör det bara, det tar väldigt lite tid men får mycket nöje med höns.
  •   Bygg inte för litet, för det blir ofta fler höns än vad du räknat med.
  •  Skaffa en vinterbostad så att ni kan behålla hönsen året om. Vi har våra egna ägg på julbordet, det är en fin känsla. Tänk dock på att isolera ordentligt så de inte riskerar att frysa.
  • En stor fördel med hönor är att de äter i stort sett allt, så vi har minimalt med matsvinn.
  • Vill ni inte äta era egna höns, se om det finns någon annan som har höns som ni kan byta med. På så vis känns det inte som att äta sina egna husdjur.
Vilhelmina_svart